MIHIN KATOSIT?

Mihin katosit? on yhden näyttelijän esitys, omakohtainen matka siihen, mitä on elää vakavasti sairaan vanhemman lähellä.

Esiintyminen, ohjaus, käsikirjoitus, äänisuunnittelu ja musiikin sävellys: Talvikki Eerola 

Esitys on tehty yhteistyössä Mielenterveysomaiset Finfami ry. Uusimaan ja Pirkanmaan alueyhdistysten kanssa.

Esitys käsittelee aikuisen lapsiomaisen näkökulmasta sitä, miten roolit kääntyvät toisinpäin ja lapsesta tulee yhtäkkiä huoltaja. Se käsittelee sairaan vanhemman ja lapsen kohtaamista, kohtaamattomuutta ja vuorovaikutuksen muutosta. Mitä se aiheuttaa omaiselle, kun vanhempi ei yhtäkkiä olekaan se sama ihminen, jonka on tuntenut vuosikaudet, vaan sairauden myötä muuttuu vieraaksi.

Kesto: n. 1 tunti + keskustelu yleisön kanssa esityksen jälkeen

ESITYKSEN SISÄLLÖSTÄ:

Esityksen materiaalina on Mielenterveysomaiset FinFami ry.:n kautta haastattelemieni omaisten kokemuksia siitä, miltä muistot tuntuvat kehossa. Haastatteluissa
keskityin erityisesti kysymään konkreettisista ruumiillisista tuntemuksista, joita omaisena olemisen kokemukset, muistot ja tarinat ovat nuorissa herättäneet, ja voisiko noita kokemuksia tai tunteita paikantaa johonkin tiettyyn osaan tai kohtaan kehossa. Tämän haastattelu- ja tutkimusmateriaalin pohjalta muodostui esityksen liikkeellinen materiaali ja ruumiillisuus.

Esityksessä käytän kirjoitettua ja äänitettyä haastattelumateriaalia, omaa tekstiä ja itse säveltämääni taltioitua – ja livemusiikkia.

Esityksen ensi-ilta oli marraskuussa 2020 Helsingissä ja se on kiertänyt vuonna 2021 eri kaupungeissa Mielenterveysomaiset Finfamin tapahtumissa. Esitys nähtiin kaksi kertaa Tampereen teatterikesässä elokuussa 2022 Teatteri Telakalla. Esitys vieraili Kajaanin kaupunginteatterissa lokakuussa 2022 ja Lappeenrannan kaupunginteatterissa tammikuussa 2023.

Esitys on sovitettavissa miltei mihin tahansa tilaan. Voit kysyä lisätietoja tai tilata esityksen tästä.